• De BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas is de grote winnaar van de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer.
  • De BBB is in elf van de twaalf provincies de grootste geworden en wordt dat ook in de Eerste Kamer met 16 of 17 zetels.
  • Caroline van der Plas was eerder landbouwjournalist en -lobbyist, kwam op haar eerste werkdag als Kamerlid op een trekker naar het Binnenhof en weet nog niet of ze minister-president wil worden.
  • Lees ook: Verkiezingsoverwinning BBB pakt nog groter uit: voorlopig op 16 of 17 zetels in de Eerste Kamer

De overwinning van de partij BoerBurgerBeweging (BBB) bij de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag kwam niet onverwacht, maar dat de zege zo groot zou worden, had ook partijleider Caroline van der Plas niet voorzien. BBB werd in elf van de twaalf provincies de grootste en wordt dat volgens de verkiezingsdienst van het ANP ook in de Eerste Kamer met 16 of 17 zetels.

Volgens Van der Plas heeft de kiezer een duidelijk signaal afgegeven en heeft het kabinet het draagvlak verloren. “De coalitie moet zich dit heel erg aantrekken, als mij dit zou overkomen dan was ik weg”, zei ze tegen de NOS.

Maar wie is Caroline van der Plas over wie nu voorzichtig gefluisterd wordt dat ze weleens de eerste vrouwelijke premier zou kunnen worden?

Business Insider behandelt 8 wetenswaardigheden over de de vrouw die zich heeft ontpopt tot het nieuwe boegbeeld van de groep Nederlanders die zich in de steek gelaten voelt.


Caroline van der Plas was lid van het CDA voordat ze de BBB oprichtte

BBB-leider Caroline van der Plas tijdens een brunch op het partijbureau van de BoerBurgerBeweging een dag na de daverende overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen. Foto: ANP/Sem van der Wal
BBB-leider Caroline van der Plas tijdens een brunch op het partijbureau van de BoerBurgerBeweging een dag na de daverende overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen. Foto: ANP/Sem van der Wal

Caroline van der Plas heeft de BoerBurgerBeweging vier jaar geleden opgericht, maar daarvoor was ze lid van het CDA. In 2018 probeerde ze bij de gemeenteraadsverkiezingen nog voor het CDA in de gemeenteraad van Deventer te komen, maar dat lukte niet met haar zevende plaats op de lijst.

Van der Plas zegde haar lidmaatschap van het CDA in 2019 op, omdat de partij die van oudsher altijd opkomt voor de belangen van het platteland, volgens haar te weinig deed voor de agrarische sector.

Ze was van 2004 tot 2014 landbouwjournalist en werd daarna voorlichter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders. Volgens de VPRO richtte ze voor die lobby-organisatie het Meldpunt Valse Lesstof op, waar iedereen melding kan maken van lesboeken waarin niet -kloppende of niet-objectieve informatie over de veehouderij zou staan.

Ook richtte ze in de zomer van 2015 op eigen initiatief het Twitter-account Boerburgertweet op, waarop ze wekelijks een andere boer liet vertellen over het leven op de boerderij.

Na de boerenprotesten in 2019 en haar onvrede over de koers van het CDA, besloot ze dat het tijd was een eigen politieke partij op te richten: de BoerBurgerBeweging. Dat deed ze samen met Wim Groot Koerkamp en Henk Vermeer van marketingbureau ReMarkAble.


Ze kwam op haar eerste werkdag als Kamerlid op een trekker naar het Binnenhof

Foto: EPA/Remko de Waal
Foto: EPA/Remko de Waal

Caroline van der Plas behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 één zetel met haar BBB en maakte vervolgens een entree in stijl op het Binnenhof: ze kwam aan in een trekker.

"We hebben twee jaar gewerkt om de stem van het platteland in Den Haag te krijgen", zei ze bij aankomst. "Nu ga ik meepraten over het nieuwe beleid. Gezond beleid, dat hard nodig is."

Ze was naar eigen zeggen door veel boeren gebeld die haar wel in de trekker een lift wilden geven naar Den Haag. Van der Plas zei er wel direct bij er geen gewoonte van te gaan maken en dat heeft ze ook niet gedaan.


Van der Plas zegt verder te kijken dan alleen boerenbelangen

Caroline van der Plas tijdens een groot boerenprotest in Stroe in juni 2022. Foto: ANP/Sem van der Wal
Caroline van der Plas tijdens een groot boerenprotest in Stroe in juni 2022. Foto: ANP/Sem van der Wal

Dankzij het verzet tegen de stikstofplannen van het kabinet kreeg de BBB de wind het afgelopen jaar flink in de zeilen, maar Van der Plas zegt verder te kijken dan alleen de boerenbelangen.

"Wij komen op voor het platteland en de burgers op het platteland. Omdat we bijvoorbeeld ook zien dat steeds meer voorzieningen wegtrekken", zei ze onlangs tegen de Vlaamse omroep VRT. "De bus rijdt niet, de bankautomaat verdwijnt, het zwembad sluit. Het zijn allemaal zaken waardoor jonge mensen vertrekken op het platteland en die komen niet meer terug."

Op de ochtend na haar verpletterende verkiezingsoverwinning zei ze dat het stikstofdossier wel een hoofdrol gaat spelen in de formatieonderhandelingen in de provincies.

Onteigenen van boeren gaat wat de BBB betreft hoe dan ook niet gebeuren, zei ze bij Goedemorgen Nederland. "Dat moet gewoon keihard in het coalitieakkoord komen te staan, dat in de provincies waar wij in de coalitie willen komen, we dat niet gaan doen."


Ze heeft geen zin om naar het buitenland te gaan als ze premier zou worden: "Laat Biden maar hier komen"

Foto: ANP/Sem van der Wal
Foto: ANP/Sem van der Wal

Als de populariteit van de BBB standhoudt tot de volgende Tweede Kamerverkiezingen, zou Caroline van der Plas weleens in aanmerking kunnen komen om premier te worden. Een paar weken geleden noemde ze dat nog "een beetje voorbarig" en ook op verkiezingsavond zei ze nog niet te weten of ze dat wel zou willen.

"Ik worstel er heel erg mee, want ik heb helemaal geen zin om naar het buitenland te gaan", zei Van der Plas eind februari op een verkiezingsbijeenkomst. "Dan moet ik naar Indonesië en naar Washington en naar Davos. Daar wil ik al helemaal niet naartoe. Dan komen ze maar naar mij, dan komt Biden maar hier naartoe."


Ze haalt inspiratie uit de aanpak van de Partij voor de Dieren

Caroline van Plas voor de NOS in debat met Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en D66-leider Sigrid Kaag. Foto ANP/Bart Maat
Caroline van Plas voor de NOS in debat met Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en D66-leider Sigrid Kaag. Foto ANP/Bart Maat

Bij de oprichting van de BoerBurgerBeweging heeft Van der Plas volgens de VPRO goed gekeken naar de aanpak van de Partij voor de Dieren.

Na de komst van de PvdD waren andere partijen ook over dierenwelzijn begonnen te spreken. "Wij hebben geen duur bureau hoeven in te huren om te bedenken voor ons hoe we een politieke partij moesten oprichten en aandacht konden krijgen", zei Van der Plas daarover. "De Partij voor de Dieren heeft voor ons die blauwdruk al neergelegd."

Ze riep de boeren op luid en duidelijk hun verhaal te vertellen en de beeldvorming rond boeren te corrigeren. "Vertel je verhaal, anders doen anderen het voor je", zegt ze keer op keer tegen de boerensector.


Volgens Van der Plas staat de natuur helemaal niet op instorten

Caroline van der Plas voorafgaand aan het grote boerenprotest op het terrein van een veehouder in Stroe. Foto ANP/Sem van der Wal
Caroline van der Plas voorafgaand aan het grote boerenprotest op het terrein van een veehouder in Stroe. Foto ANP/Sem van der Wal

Volgens het kabinet, de Europese Unie en rechterlijke uitspraken moet de stikstofuitstoot in Nederland snel en fors worden teruggedrongen om de natuur te beschermen. Maar Caroline van der Plas stelt dat het allemaal zo'n vaart niet loopt. "De natuur staat niet op instorten", zei ze begin dit jaar tegen de Volkskrant. "Er komen ook nieuwe plantensoorten bij. Er komen nieuwe diersoorten bij. Ook op landbouwgrond is natuur. Ook op boerderijen zijn insecten. Ik was gisteren in een boerenstal die tjokvol met vogels zat. Tjokvol."

Toch zegt ze tegen de Telegraaf best mee te willen werken aan de stikstofreductie, maar niet zo snel als het kabinet - en dan vooral D66 - wil. "Boeren moeten wat BBB betreft meer tijd krijgen voor stikstofreductie, minstens tot 2035. Ook voor innovaties moet meer ruimte komen."


Ze draaide een tijdje mee als verpleegkundige voor het programma "BN'ers in het ziekenhuis"

Caroline van der Plas tijdens een werkbezoek aan de Spoedeisende Hulp Diakonessenhuis Utrecht. Foto: ANP/Sem van der Wal
Caroline van der Plas tijdens een werkbezoek aan de Spoedeisende Hulp Diakonessenhuis Utrecht. Foto: ANP/Sem van der Wal

Vorig jaar deed Caroline van der Plas mee aan het SBS-programma "BN'ers in het ziekenhuis". Ze draaide daarvoor een tijdje mee als verpleegkundige in het Groene Hart Ziekenhuis.

Dat kwam het ziekenhuis, Van der Plas en haar mede-BN'ers Rachel Hazes en Natasja Froger op de nodige kritiek te staan. Veel mensen vonden het ongepast dat het ziekenhuis er in de nasleep van de coronapandemie aan meedeed en ongediplomeerde bekende Nederlanders inzette. Ook werd gesteld dat patiënten vast niet zaten te wachten op een cameraploeg.

Maar Van der Plas was het niet met de kritiek eens. Ze schreef op Twitter dat het eerste seizoen vele extra aanmeldingen voor zorgopleidingen had opgeleverd. "Dat alleen al is winst. Plus dat ik mijn ervaringen kan meenemen naar Kamer."


Je spreekt haar naam uit als 'Carolain' en niet als 'Carolien', omdat haar moeder Iers is

Caroline van der Plas samen met haar moeder op Prinsjesdag 2022. Foto: ANP/Sander Koning
Caroline van der Plas samen met haar moeder op Prinsjesdag 2022. Foto: ANP/Sander Koning

Van Caroline van der Plas mag je haar voornaam uitspreken zoals je wil, maar ze liet in april 2021 op Twitter weten dat haar moeder een Ierse is en haar daarom de Engelse versie als naam heeft gegeven. 'Carolain' dus in plaats van 'Carolien'.

Haar moeder sprak geen Nederlands toen ze in 1961 vanuit Ierland naar Nederland kwam en heeft volgens Van der Plas Nederlands geleerd door de Donald Duck te lezen.

Caroline op z'n Engels uitspreken kwam goed uit op het feest van BBB in Bathmen na de daverende overwinning bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten, want daar was het nummer 'Sweet Caroline' van Neil Diamond veelvuldig te horen. Ook presentator Wilfred Genee van Vandaag Inside zong het op verkiezingsavond luidkeels in de studio van SBS6.

LEES OOK: Forse druk op kabinet om stikstofbeleid om te gooien…maar kabinet Rutte kan in de Eerste Kamer waarschijnlijk om BBB heen